Mostly Cloudy

17°C

Mostly Cloudy

Observatori Esteve Duran

Fundació Observatori Esteve Duran del municipi de Seva

 

L’Associació Observatori Esteve Duran és un ens sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure actes culturals, ajuts, beques, donacions, seminaris, investigació i publicacions, tots ells relacionats amb l'Astronomia i ciències afins, amb el suport de les activitats que duu a terme en aquest camp la Fundació Observatori Esteve Duran.

L’astronomia és una de les ciències que actualment estan a l’apogeu, i també una de les més populars. Tant el públic en general, com joves i estudiants, senten, cada vegada més, una necessitat més gran de conèixer l’univers que ens envolta. Amb la finalitat de cobrir aquesta demanda creixent de la nostra societat, a l’entorn de l’observatori Esteve Duran es va constituir la Fundació Privada Observatori Esteve Duran.

La Fundació Observatori Esteve Duran és una entitat sense ànim de lucre creada l’any 1997. La seva seu està situada al terme municipal de Seva, a la urbanització del Montanyà, des de la qual es domina la vall del riu Congost i els estreps del massís del Montseny. El seu camp d’actuació és l’astronomia i ciències afins. Tal com assenyalen els seus estatuts, els objectius bàsics de la Fundació són la investigació científica, la divulgació i l’ensenyament de l’astronomia i l’ajuda a la formació de futurs investigadors. El patronat està format per membres de la família Duran i Comas, altres persones que van contribuir a la construcció del telescopi de 60 cm de l’observatori Esteve Duran, i l’Excel·lentíssim Ajuntament de Seva.

ESTEVE DURAN

La Fundació deu el seu nom a Esteve Duran, nascut el 1918 en el si d’una família amb profundes arrels a Granollers. Químic i economista, fins a la seva jubilació (l’any 1986) va ser membre destacat i va intervenir en la fundació de l’Associació d’Investigació de Detergents (A.I.D.), i del Comité Español de la Detergencia (C.E.D.). Esteve Duran sempre es va sentir atret per les ciències naturals des de la seva adolescència i per la difusió entre el públic, la qual cosa va motivar la creació de l’observatori que porta el seu nom. Va morir el 1995.

LA CONSTRUCCIÓ

Esteve Duran, entusiasmat per la idea de contribuir al coneixement científic i complir la tasca social de donar-lo a conèixer, va concebre i construir, després de quinze anys d’intens treball, l’observatori astronòmic que porta avui el seu nom, l’observatori Esteve Duran. A principis dels anys vuitanta s’inicià l’estudi d’aquest telescopi, en aquell moment el més gran de Catalunya, i construït integrament als ja desapareguts Tallers Ballsega a Mollet del Vallès. A finals del 1993 els treballs finalitzaren i al desembre del 1994 l’observatori fou solemnement inaugurat pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya.

EL TELESCOPI

Pel que fa al telescopi de l’observatori, la seva òptica és una combinació Cassegrain, on el mirall principal, de 61 cm a f/4, és portat a f/10 i f/15 mitjançant dos secundaris hiperbòlics alternatius. A més, disposa d’un reductor i corrector de camp que el converteix en un telescopi a f/5 corregit d’aberracions per a un diàmetre d’imatge de 70 mm. L’òptica és de gran qualitat i la seva superfície està tallada amb una precisió d’1/30 d’ona. El tallat de l’òptica es va encarregar a la casa francesa SECIMO de Manosque (Alta Provença, França), que va ser proveïdora de l’observatori estatal francès de Haute Provence. La casa alemanya SCHOTT va subministrar els blocs de vitroceràmica ZERODUR, amb un coeficient de dilatació molt baix amb els quals es van construir l’òptica del telescopi. La cúpula és de ferro aluminitzat i va ser adquirida a l’empresa nord-americana Ash-dome. L’equip de l’observatori no està limitat al telescopi de 60 cm, sinó que també inclou càmeres CCD, ordinadors i programes informàtics especialitzats que permeten l’ús científic del conjunt instrumental. L’observatori s’ha dedicat ininterrompudament a tasques d’observació astronòmica des del 1996.

LA RECERCA

L’observatori Esteve Duran duu a terme una intensa i contínua tasca d’observació i investigació des que es va posar en funcionament. Inicialment va contribuir en el descobriment i caracterització de nombroses estrelles variables, nous sistemes estel·lars binaris, etc.

Actualment són dues les línies d’investigació principals. Una és l’estudi de la meteorologia dels planetes gegants del Sistema Solar (Júpiter i Saturn), i una altra la recerca i estudi de planetes extrasolars. Amb catorze anys de treball, l’observatori Esteve Duran és l’observatori amb més experiència en l’obtenció de dades fotomètriques d’objectes estel·lars de Catalunya. Donem alguns detalls de la seva activitat científica:

Els estudis de les meteorologies de Júpiter i Saturn són de caire tant experimental com teòric. Des del punt de vista experimental, es treballa amb observacions realitzades amb telescopis terrestres i, sobretot, amb informació obtinguda des de l’espai (missions espacials Voyager, Galileu, telescopi espacial Hubble, Cassini). Des del punt de vista teòric, l’observatori Esteve Duran disposa d’accés telemàtic al Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA) des del 2006, gràcies a les ajudes del Ministeri de Ciència i Innovació i del mateix CESCA, amb la qual cosa es poden fer simulacions per ordinador de les atmosferes de Júpiter i Saturn. La Fundació també participa en els plans nacionals d’investigació del Ministeri de Ciència i Innovació en col·laboració amb el Grup de Ciències Planetàries de la Universitat del País Basc.

Alguns dels resultats científics més importants han estat gràcies a l’obtenció de temps d’observació el juny del 2007 amb el telescopi espacial Hubble.

Dins del camp dels planetes extra solars (planetes que orbiten altres estrelles), l’observatori Esteve Duran té signat un acord de col·laboració amb l’Institut de Ciències de l’Espai, centre depenent del CSIC i situat a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya a Bellaterra, amb el qual es realitzen tasques conjuntes de recerca. L’observatori Esteve Duran també col·labora amb el grup XO liderat per científics de l’Institut del Telescopi Espacial (Space Telescope Science Institute). Aquestes són tasques experimentals a les quals es dediquen part dels esforços del telescopi de 60 cm aprofitant la llarga experiència de més de deu anys de treballs fotomètrics de l’observatori. Des de l’inici de la col·laboració amb l’equip XO s’ha contribuït al descobriment de quatre nous planetes en altres estels.

Alguns dels darrers resultats científics més importants han estat, per exemple, la participació en dos treballs publicats a la revista Nature que també van ser objecte de la portada. Concretament, els del número de gener de 2008 i juliol del 2011. El motiu de l’estudi de l’article publicat a Nature el 2011 va ser una tempesta gegant a Saturn. La revista Nature és la revista científica d’àmbit general amb més impacte dins de la comunitat científica internacional.

DIVULGACIÓ I ALTRES COL·LABORACIONS

Un altre objectiu fonamental de la Fundació és la divulgació i l’ensenyament de l’astronomia. Les tasques de divulgació són força intenses en àmbits molt diversos: tasques d’educació acreditada en les quals la Fundació ha organitzat nombrosos cursos docents de diversa temàtica astronòmica, xerrades i conferències sobre temes populars o d’actualitat impartides a l’observatori o en altres centres, sessions d’observació a l’observatori, cursos d’introducció a l’astronomia, etc.

Moltes d’aquestes activitats s’han dut a terme al mateix municipi de Seva gràcies a la col·laboració del seu Excel·lentíssim Ajuntament. També cal destacar la participació amb la Universitat de Vic amb diverses tasques de divulgació (conferències, sessions d’observació, cursos, etc.)

LA PROJECCIÓ

L’observatori Esteve Duran no únicament vol treballar per ser un centre de referència dins de l’àmbit de la recerca astronòmica; ja hem comentat que també té com a prioritat acostar aquesta ciència al gran públic i en especial als sevencs interessats a conèixer el nostre univers. L’observatori edita un butlletí no periòdic amb notícies de l’activitat pròpia o d’interès general dins de l’àmbit de l’astronomia que es pot sol·licitar a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

 

 

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

- - - - - - -

Facebook

 

Twitter

Instagram - #WebSeva