Notícies de medi ambient de l'Ajuntament de Seva

S’engega una nova campanya de cens i vacunació de mascotes

Aquesta tindrà lloc del 23 al 29 en el consultori veterinari VetSeva i amb visites concertades a domicili a Sant Miquel de Balenyà.

El consultori veterinari VetSeva engega una nova campanya de cens i vacunació de mascotes aquest mes de setembre. Aquesta tindrà lloc entre els dies 23 i 29 en l’horari habitual d’obertura del consultori, de dimarts a divendres de 10 a 14 h i les tardes els dilluns i dimecres de 16 a 19 h. A Sant Miquel de Balenyà s’hi desplaçaran prèvia visita concertada, que caldrà demanar trucant al 615 01 44 44.

Durant els dies que duri la campanya es realitzaran tasques d’identificació de mascotes, donació d’alta del gos o gat en el cens municipal i comprovació de vacunacions i desparasitacions.

Nova franja de seguretat per la Prevenció d'incendis Forestals a l'urbanització del Montanyà

Aquest sistema de seguretat perimetral permet aïllar urbanitzacions que estan en contacte amb el bosc -i els seus edificis i instal·lacions- i protegir-les del foc en cas d’incendi.


L’Ajuntament de Seva, complint amb la normativa d'incendis forestals del Departament d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació de la Generalitat de Catalunya, ha executat una franja de seguretat de 25 metres per la prevenció de risc d'incendis forestals a la urbanització de Montanyà. Es tracta d’una voral que encercla el perímetre delimitat per les cases i els habitatges del barri. Per implantar la franja, s’han hagut d’efectuar treballs d’aclariment sobre l’arbrat i els matolls de l’àrea, així com tasques de neteja i altres operacions de desembossament.


Les franges de protecció perimetral de les urbanitzacions enfront incendis forestals són mesures que serveixen per prevenir incendis i aïllar urbanitzacions, edificis i instal·lacions que es troben en contacte amb el bosc. En aquestes franges s’ha d’eliminar gairebé tot el matoll i tallar part dels arbres per reduir la força dels incendis i dificultar que aquests arribin als habitatges.


L’alcaldessa de Seva, Maria Anna Pineda, destaca la importància d’aquestes franges i emmarca els treballs realitzats en el “compromís de l’Ajuntament amb la prevenció i la lluita contra els incendis forestals”.

 

L'Ajuntament arranja i embelleix l'accés a La Frau

Recentment el consistori ha realitzat treballs de desbrossament i neteja d’aquesta zona verda, ideal per passejar amb el bon temps.
Un dels entorns més característics per practicar esport o relaxar-se de Seva -l’accés als jardins i la masia de La Frau, a la urbanització d’El Pinós- ha millorat notablement la seva estètica gràcies a un seguit d’actuacions que el consistori ha realitzat en aquest privilegiat espai verd. En concret, s’ha desbrossat la zona, així com s’ha netejat l’àrea i s’han talat dos arbres que eren morts.

La segona fase de l’actuació municipal consistirà en l’arranjament del camí, i es calcula que es durà a terme entre els mesos de setembre i octubre d’enguany.


L’alcaldessa de Seva, Maria Anna Pineda, destaca que “l’accés a La Frau és un lloc idoni i preciós per passejar, i ara no només ha millorat la seva estètica i el seu encant, sinó que, amb aquests treballs, també es garantirà una millor comoditat als usuaris que vulguin utilitzar la via”.

Seva pren mesures davant l’onada de calor generalitzada

Aquest divendres tots els empadronats al municipi tindran l’entrada gratuïta a la piscina municipal. De la seva banda, la Generalitat ha implementat algunes restriccions en la utilització de maquinària agrícola.

Davant l’onada de calor que es viu aquests dies a tota Catalunya, amb temperatures que s’acosten o superen els 40º, l’Ajuntament de Seva ha decidit permetre a tots els veïns i veïnes del municipi l’entrada gratuïta a la piscina municipal durant aquest divendres. Se’n podran beneficiar totes les persones que estiguin empadronades al poble i l’accés tindrà la única limitació de l’aforament màxim de la instal·lació.

Així mateix, l’Ajuntament de Seva s’acull a les mesures de prevenció per evitar deshidratacions i cops de calor dictades des d’altres instàncies, com ara Protecció Civil. Entre d’altres coses, es recomana que la població segueixi diversos consells d’autoprotecció, com hidratar-se sovint, evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació; que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb gorra i beguin més aigua de l’habitual; evitar fer esport en les hores de més calor; vetllar perquè les persones més vulnerables, com persones amb malalties cròniques, mainada o gent gran, s’hidratin sovint i es mantinguin en llocs climatitzats; no sortir a passejar les mascotes en les hores més caloroses, etc.

De la seva banda, la Conselleria d’Interior ha emès un comunicat prohibint la utilització en les tasques agrícoles de qualsevol tipus de màquina recol·lectora o empacador de palla de cereal mentre es mantinguin activatsel Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) i el Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT). L’incompliment d’aquesta mesura pot donar lloc a sancions i altres responsabilitats que se’n puguin derivar.

Crien tres pollets d’Òlibes a Seva per reduir l’ús de raticides i plaguicides

L’acció s’emmarca dins el projecte de reintroducció, recuperació i conservació de l’òliba.

L’Ajuntament de Seva, en col·laboració amb el Centre de Recuperació de Fauna i la Diputació de Barcelona, sota la supervisió del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha engegat un projecte de reintroducció, recuperació i conservació de l’òliba. Ara fa tres setmanes van arribar al municipi tres cries d’òliba, que viuran dins una caixa niu fins que no estiguin preparades per reintroduir-se al medi natural.

L’objectiu d’aquest projecte és sensibilitzar a la població sobre la conservació d’espècies que estan en perill, i alhora, col·laborar en la recuperació i conservació de l’òliba. A més a més, la reintroducció d’aquesta espècie permetrà minimitzar l’aplicació de raticides pel control de plagues, ja que l’òliba pot exercir un control natural de les poblacions de rosegadors.

Aquests tres pollets estaran cuidats per un grup de voluntaris del centre excursionista, que s’encarregarà de donar-los menjar. Dins la caixa niu també hi ha instal·lat una càmera de vídeo que permet fer un seguiment en directe de tot el procés. La càmera permetrà fer un enregistrament de vídeo i obtenir fotografies, així com saber en quin estat es troben els polls en tot moment. D’aquesta manera, també és una eina educativa pels alumnes de l’escola, que podran veure l’evolució dels animals sense interferir en la seva conducta.

Seva és Reserva de la Biosfera pel fet de ser la porta d’entrada del Parc Natural del Montseny. Es troba, per tant, dins l’àrea d’influència del parc. Pel que fa a les òlibes, és molt possible que hi hagi presència en el territori, ja que s’han produït avistaments puntuals, però l’òliba és una espècie en regressió arreu de Catalunya, pel que cal que es faci un esforç per reforçar la població.

El sevadà Èric Güell, un dels guanyadors dels premis ADN Emprèn

Güell es va endur 4.000 euros gràcies a la creació de Showee, un negoci de desenvolupament de dutxes intel·ligents i ecoeficients. Moltes felicitats!

El sevadà Èric Güell va ser un dels guanyadors de la segona edició dels premis ADN Emprèn, en la categoria ADN Starter-Ajuntament de Torelló. Güell es va endur 4.000 euros gràcies a la creació, el 2017, de Showee, un negoci de desenvolupament de dutxes intel·ligents i ecoeficients que faciliten el procés de dutxa a persones amb necessitats especials o d’edat avançada, amb un estalvi de més del 50% en aigua i energia. Aquest guardó, patrocinat per l’Ajuntament de Torelló, premia la trajectòria d’una persona emprenedora i la seva projecció de futur associada al o als projectes que hagi promogut i/o estigui promovent.

En la categoria ADN-Intraprèn, el premi va recaure en l’equip iDrivers de Girbau Lab, la plataforma d'Innovació Oberta de Girbau per a la indústria de la bugaderia, format per Eudald Bover, Jesús Castro, Maria Formatjé, Marc Llobet, Josep López, Ferran Pineda i Xavier Vilamala. Pel que fa al Premi ADN-Transformer, el va rebre Daniel Joseph Hayes, del Berguedà, un metge neerlandès de 42 anys i resident a Manresa que lidera Vidàlia, un projecte per reconstruir l’antiga Colònia Vidal a Puig-reig.

En aquesta ocasió un total de 32 projectes van concórrer als guardons, que impulsen l’Ajuntament de Torelló, Mas Vinyoles Venture Factory i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Els premis tenen com a objectiu posar en valor la trajectòria d’emprenedors de la Catalunya Central per demostrar que el territori també és un factor clau i facilitador per als projectes empresarials.

Felicitats Èric!

 

adn empren web

 Èric Güell, al centre amb camisa de quadres

L’Ajuntament instal·la una estació meteorològica automàtica

L’aparell està situat al costat del parc de les piscines Els Roures

L’Ajuntament de Seva ha instal·lat una estació meteorològica automàtica amb l’objectiu de dotar d’informació meteorològica de qualitat als sevadans i sevadanes. L’aparell, situat al costat del parc de les piscines Els Roures, mesura i registra regularment les principals variables meteorològiques del municipi, com les temperatures, la humitat, el vent, les pressions, les pluges i la sensació tèrmica, entre d’altres. Els diferents sensors envien aquesta informació en temps real a un registre històric que porta incorporat un ordinador de les dependències municipals. L’actualització de les dades es podrà consultar aviat a la pàgina web de l’Ajuntament i a meteosona.com.

La instal·lació de l’estació, a part de l’interès general que desperten les dades meteorològiques, permetrà fer un seguiment de les variacions que, en l’àmbit local, es produeixen com a conseqüència del canvi climàtic. El preu de l’aparell ha estat de 8.000 euros.

La nova estació quedarà integrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

 

WhatsApp Image 2019 04 03 at 13.23.17

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

Horaris OAC:

-De dilluns a divendres de 9,00h a 14,00h

-Dilluns i dijous de 15,30h a 19,00h

- - - - - - -

Guàrdia municipal de Seva

Whatsapp - 686 418 444

Twitter - @t686418444

vigilantnit@gmail.com

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

info@smbalenya.cat

- - - - - - -

Facebook

 

Twitter

Instagram - #WebSeva