Mesures per prevenir al Pesta Porcina a Catalunya
Cal evitar deixar residus l’abast de senglars perquè la malaltia és molt contagiosa.
L’Ajuntament de Seva, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya, recorda una sèrie d’accions que es poden dur a terme per evitar la introducció de la Pesta Porcina Africana al territori català després que hagi estat declarada en altres punts de la Unió Europea, en especial, Alemanya i Itàlia. Les recomanacions apunten que s'ha d’evitar deixar residus a l’abast dels porcs senglars i que, per tant, cal tancar els punts de recollida de deixalles i brossa, no abandonar restes de menjar en espais oberts i controlar els punts d’alimentació de colònies de gats.
La Pesta Porcina Africana (PPA) és una malaltia altament contagiosa de declaració obligatòria que afecta els porcs domèstics i els senglars, i que presenta uns nivells de mortalitat propers al 100%. Es transmet per contacte directe amb altres animals infectats, per consum de productes derivats i carn afectada, per contacte amb objectes contaminats i a través del transport d’animals contagiats. No comporta cap perill per a la salut humana, però la introducció de la malaltia al país tindria conseqüències per al benestar dels animals i repercussions econòmiques considerables en el sector porcí.
El virus pot sobreviure durant mesos en productes a base de carn de porc, que si bé són innocus a l’hora de ser consumits per les persones, poden transmetre la malaltia en cas que siguin ingerits per porcs o senglars. És per aquest motiu, que resulta imprescindible evitar que els animals es puguin alimentar de restes de menjar.
Per fer-ho, el Departament i l’Ajuntament recomanen utilitzar cubells amb sistema de tancament eficient a l’hora de dipositar els residus perquè els recullin, i col·locar el recipient, si és possible, en una posició elevada per mantenir-lo fora de l’accés dels senglars. Tant en les zones urbanes com en àrees de pícnic, de servei o similars, les autoritats col·locaran cartells informatius, mantindran els espais nets i implantaran barreres de protecció que impedeixen el pas dels animals. A banda, es recomana no deixar restes de menjar per la muntanya i, en cas de trobar un animal mort, no tocar-lo i trucar directament al 112. Pel que fa a les colònies de gats, cal aplicar mesures als punts d’alimentació per no atreure senglars, per tant, és necessari que estiguin tancats i no deixar restes fora de lloc.
Per a qualsevol dubte sobre la gestió dels senglars, es pot contactar amb la bústia genèrica de caça areacinegetica.daam@gencat.cat. A la columna de la dreta trobareu les recomanacions, així com un vídeo sobre els riscos de donar menjar als animals salvatges.