La Mancomunitat La Plana posa en marxa "A l'altra banda de la barra", una formació per a entitats i comissions de Festes
Aquestes accions formen part del projecte "A cegues no mola" i el seu objectiu és prevenir qualsevol mena d'assetjament
Durant el mes de juny i juliol s'han portat a terme, des del programa el Rusc, un total de 6 formacions per proporcionar eines i recursos a aquelles persones que estan treballant a les barres de les festes majors o festes d'oci nocturn. A través de debats i dinàmiques participatives, es pretén reduir riscos derivats del consum de drogues i detectar a temps possibles casos d'assetjament sexual o violència masclista. La formació ja s'ha portat a terme als municipis de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau amb una participació total de 46 persones.
La jornada s'organitza en dues parts. La primera està relacionada amb el consum i dispensació responsable d'alcohol, s'analitzen les pautes de seguretat a tenir en compte darrere d'una barra i es reflexiona sobre les conseqüències que implica un consum abusiu i descontrolat de les drogues. En aquest sentit, es donen eines per poder gestionar problemàtiques derivades del seu consum.
A la segona part, es posen en marxa dinàmiques relacionades amb la comprensió i abordatge de les violències sexuals i LGTBI-fòbiques on es tracten definicions teòriques per tal de posar en context la prevenció, detecció d'actituds i comportaments sexistes o LGTBIfòbics. També es revisen els protocols i circuits de cada festa coordinats amb el personal de seguretat i els cossos policials.
També s'han aprofitat les formacions per proporcionar polseres a les entitats i/o comissions per evitar identificar subministrar alcohol a menors d'edat.
Aquesta acció forma part de l'estratègia preventiva del projecte "A cegues no mola" i és bàsica per tal de coordinar la prevenció i reducció de riscos entre tots els agents implicats en l'organització de la festa.